
Więcej informacji o barszczu czerwonym z zakwasu.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz też wyborna przekąska
Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwy do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodki aromat sprawia, że bardzo dobrze łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wolą w nim jajko na twardo, ziemniaki oraz plastry kiełbasy, pozostali wrzucają weń pierogi z grzybami, mięsem albo kapustą. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, ale także apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego krokieta z grzybami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również wiele żelaza, toteż poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na co dzień je się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na zakwasie z buraków kiszonych!
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz używa swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Jedni lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotować osobiście, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo online.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]