
Kup kapustę kiszoną bez konserwantów.
Niepowtarzalny smak kwaszonej kapusty jest istotną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Witamina K i liczne minerały i witamina K – co znajdziesz w kiszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, gdyż tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie żywności. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały i witaminy, których zdobycie w zimowe miesiące było zdecydowanie trudniejsze aniżeli obecnie. A warto zaznaczyć, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji, które są nieodzowne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy A, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B6, B1). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło m.in. potasu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Jednocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, w związku z tym rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym schudnąć.
Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako kluczowy element dań, jak i w przystawkach do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z grzybami oraz mięsem, skutkiem tego robi się z niej farsz do krokiecików, łazanek i pierogów. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu bądź kapuśniaka.
Praktycznie każdy kucharz posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach sporadycznie zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich oraz niewielkich pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]