
Na https://bit.ly/2VW6gzR znajdziesz więcej informacji o przetwory warzywne producent.
Kiszonki z warzyw są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański przysmak, z rzadka przyrządzany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Dlaczego kwaszonki cieszą się popularnością?
Według historyków proces zabezpieczenia pożywienia poprzez ich zanurzenie w soli, w roztworze octu lub w solance, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym jest ono zanurzone, utrudnia rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat temu był to optymalny sposób, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W wyniku tego pojawił się obyczaj szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o jesieni i zimie. Kiszone przetwory od początku swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, że w naszym języku kwaszonki warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z owoców dyni lub słonecznika.
Kwaszonki na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Jednak pickle są tam prawdopodobnie niezwykle lubianym dodatkiem do sandwiczy, burgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. botwinkę, kalafiory, a także owoce (np. gruszki), a czasami nawet ryby.
Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się bazą albo istotnym dodatkiem do tysięcy dań regionalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych regionach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany wedle standardowego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Japonii.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]