
Jeśli szukasz kiszonego soku z buraka, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Ostatnio jednakże często wspomina się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często widoczny jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go spożywać
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest cierpki, ale niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, E, C oraz A, a także rozmaite minerały, jak np. wapń, potas oraz żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, lecz rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się też osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – zaleca się spożywać około 250 ml soku na dzień.
Atuty soku z kiszonych buraków
Innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania i który konsumujemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: podnosi koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a jednocześnie dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na choroby nerek albo reumatyzm.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub zamówić wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że tego typu soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]