
Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej niejodowanej, kliknij tutaj.
Substancją potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak potraw. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, potas czy cynk, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]