
Dalsze informacje o soku z kapusty
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają poradzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one także osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]