
Chcesz kupić żurek śląski? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Ostatnio z rzadka już jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje potrzebę szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając potrawy, które kiedyś oferowane były na ogół jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – co wyróżnia te dania?
Gdy spyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, choć warto dobitnie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem kunsztu kucharza i jego subiektywnych upodobań. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 rodzaje:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Baza na barszcz biały i żur? Zrobić na własną rękę czy kupić?
Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest łatwe, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci znajduje się wiele przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak domowy zakwas trzeba zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli chęć np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których zrobimy smakowity biały barszcz i żurek staropolski bądź śląski.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]