
Znajdź obwarzanki krakowskie
Mają wyjątkowy aromat, prezentują się bardzo ciekawie, zaś znaleźć je można tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką dawnej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak dużym zainteresowaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do Krakowa najpierw chcą spróbować akurat tego smakołyku?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek po tym, kiedy odnotowano, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je również w innych sezonach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mieli prawo produkować je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków potem UE, dodając je na listę produktów tradycyjnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki mają formę okręgu z łatwo zauważalną spiralną fakturą i średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie i wyjątkowy smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi sezamem lub makiem – i piecze.
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]